Kалендар

септември 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

Министър Греков: Няма опасност от спиране на Програмата за развитие на селските райони

19.11.13 | Новини

Няма опасност от спиране на Програмата за развитие на селските райони. В това увериха министърът на земеделието Димитър Греков и зам. министър Явор Гечев на пресконференция по повод публикации, че има опасност да бъде спряна ПРСР и да бъдат загубени пари, коментира „Агрозона“. Министърът даде обяснения също относно публикации за укривано писмо от ЕК във връзка с тези проблеми.

„Да, писмо от Брюксел има, но то е част от рутинна кореспонденция с ЕК, практика на Комисията, прилагана към всички правителства досега“, обясни той. В него Комисията пита дали ще успеем да усвоим до края на годината 286 млн. евро. Припомняме, че документът беше публикуван в български интернет сайт. Досега нито едно правителство не е имало практика да обявява опасност от загуба на средства по оперативни програми, изтъкна Греков. Явор Гечев уточни, че в процес на работа са открили, че много писма, адресирани до ДФЗ и МЗХ не са стигнали до собственика си, открито е дори писмо отпреди две години с питане по Програма САПАРД. В момента се изясняват причините за тези забавяния, като виновниците ще си понесат последствията увери той.

Гечев обясни, че 148 млн. евро ще бъдат изплатени още на 1 декември по мярката за агроекология, утре (20 ноември) в МС се внася искане да се гласува наддоговаряне за 117 млн. евро по общинските мерки на ПРСР, 108 млн. евро авансово ще бъдат платени на общинските проекти, очаква се разплащане по медийните проекти, добави Гечев. Той каза, че до месец септември по ПРСР са били разплатени над 89 млн. евро, а до края на годината предстои да бъдат разплатени още 308 млн. евро, макар че тази сума намалява, тъй като ежедневно се правят разплащания. От началото на септември до сега са изплатени над 30 млн. евро. Според него фондът ще съумее да се справи до края на годината с всичко това. Работи се от седем работни дни седем, така че ДФЗ ще съумее да се справи, увери зам. министърът.