Kалендар

януари 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

„Лютеницата с хорото“ е вторият български продукт, който е със защитена марка в ЕС

05.08.13 | Новини

„Лютеницата с хорото“ е вторият български продукт със сертификат за специфично географско указание на пазара на ЕС. Европейската комисия е издала заповед „Лютеница Първомай“ да може да се произвежда само от заводи и фабрики в района на града, предаде „Сега“. Поколения българи разпознават тази лютеница от етикета - танцьори в народни носии играят хоро.

„В края на март т.г. ЕК издаде заповедта, с която призна нашата лютеница, но досега не сме го обявявали официално, защото чакахме да получим всички документи. Тази лютеница се прави в нашия завод от 60-те години на миналия век и специфичното е, че я правим по технологията на нашите баби, адаптирана към условията на завода. Използваме само български домати и пиперки“, казва Георги Банялиев, изп. директор на „Булконс Първомай“ АД.
Той добави, че засега само неговият завод може да произвежда защитения продукт, но могат да се присъединят и други местни фабрики, стига да преминат проверки на нашата Агенция по храните, която да потвърди, че спазват защитената в ЕС технология.

„Лютеницата ни се прави от пресни домати, които преди това се съхраняват в асептични танкове, помещение с вместимост 20 тона, което не допуска съприкосновение с въздух и гарантира отлично качество и свежест на зеленчука. Доматите се варят до сгъстяване и не се ползва никакво вносно пюре“, добави Банялиев.

В защитената рецепта пред ЕК за „Лютеница Първомай“ се допускат влагането на български домати и пипер, захар, олио, сол, черен пипер, кимион и под 1% нишесте.

За първи път през ноември 2011 г. страната ни защити „Горнооряховски суджук“ също като продукт със специфично географско указание за района на Горна Оряховица.

След над две години процедура ЕС одобри и редица български месни деликатеси, но като продукти с традиционно специфичен характер. Те могат да се произвеждат само в България. Признанието получиха филе „Елена“, луканките „Смядовска специална“, „Търновска“, „Троянска“ и „Чумерна“. Признанието на ЕС получиха и обикновената и кайзерована пастърма, както и врат „Тракия“ и роле „Трапезица“.

Родните продукти бяха защитени от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, в което влизат 34 фирми. Наскоро от земеделското министерство съобщиха, че италианската фирма „Кю Чертификациони“ със седалище в град Сиена ще одитира всички предприятия.

За храните, носещи логото на ЕС за продукти с традиционен характер, са абсолютно забранени соята и синтетичните подобрители.

На камък удариха опитите на кабинета „Борисов“ да защити гроздовата ракия като специфичен продукт на пазара на ЕС, идващ от България. ЕС не признава нашата ракия, независимо че Министерството на земеделието излезе с доклад, в който пише, че „от арабските земи силното алкохолно питие достига до България през XІІІ-XІV век, т.е. много по-рано от завладяването ни от Османската империя“.

В доклада на турската войска, обсаждаща София през 1382 г., пишело: „Вътре в крепостта има многобройна кюфарска отбрана армия, войниците на която са едри, мустакати, само че са навикнали да употребяват вино и ракия“, твърди „Труд“.