Kалендар

януари 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Министър Греков: Има начини за стимулиране на нашите производители

15.07.13 | Новини

Съвместните акции на НАП, БАБХ и МВР трябва да бъдат целогодишни, за да се осъществи контрол върху вносната продукция, заяви за TV 7 министър Греков.

Като важен приоритет министърът определи защитата на родното производство.

„Има начини за стимулиране на нашите производители“ допълни той. Някой от мерките, които са залегнали са създаване на борси в по-големите градове за родните производители, където ще могат да пласират своята стока. Те трябва да бъдат регистрирани и да представят необходимите сертификати за производство. По този начин могат да получат и допълнително средства. Министър Греков изтъкна, че България е страна с изключителна възможност за развитие на селското стопанство и производителите трябва да бъдат стимулирани да произвеждат продукция, като се ограничи максимално вноса на чужди стоки, доколкото е възможно.

През следващият програмен период значителни средства от ЕС ще бъдат дадени за биоземеделие, подчерта Димитър Греков. България има сериозен потенциал за развитие на биоземеделието и МЗХ ще го насърчава, защото в Европа все повече се търсят биопродукти.

Като важна структурна промяна в МЗХ е създаване на звено, което да анализира международните пазари за нуждите от селскостопанска продукция. Министърът подчерта, че в момента липсват данни от търговските аташета в МЗХ за необходимостта от продукция на европейските пазари. По думите му създаване на общи браншови организации сред производителите ще спомогне да се отговори на търсенето на международните пазари с износ на наша продукция.

Министър Греков каза, че има пълната подкрепа на правителството да подпомогне тютюнопроизводителите. Той подчерта, че този отрасъл носи препитание на много хора и няма да бъдат изоставени. Те ще бъдат подпомогнати с 11,5 млн. лв., а от следващата година помощта ще идва от национално финансиране, като тютюнопроизводителите ще се насочват към други отрасли в земеделието.

Той подчерта необходимостта от поливно земеделие, за да се отговори на предизвикателството на климатичните промени и за България това е много важно, затова ще се изградят нови напоителни системи. В интервюто министърът на земеделието и храните каза още, че е наредил да се спре изваждането на тръбите на напоителни системи. Предложен е и „Закон за защита на растенията“, който ще спре пръскането с пестициди, които водят до отравянето на пчелите.

Относно протестите той сподели, че те са насочени към отдавна натрупани проблеми на производителите, които трябва да се решат.