Kалендар

септември 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

Хиляди тютюнопроизводители се готвят да блокират граничните пунктове в четвъртък

09.07.13 | Новини

Хиляди тютюнопроизводители от цялата страна се готвят да блокират граничните пунктове в четвъртък. Хората са разгневени, защото се оказва, че България единствена не е защитила европейски субсидии за сектора за следващия програмен период 2014-2020 г., предаде в. „24 часа“.

Живко Георгиев има 200 декара с тютюн. Той смята, че незащитените субсидии са груба грешка на българските политици. „А пък нашите колеги в други държави, например в Унгария, в Полша, Гърция, Италия, Франция - те си получават тези 7 години и ще продължават още 7 години, пък ние няма да вземаме. Ние в Европа ли сме, къде сме?", коментира Георгиев пред БТВ.

Неговата позиция е, че без подпомагане секторът е обречен. „Имам 30 човека осигурени, това са доста пари на месец и едвам кретаме. Ако ги няма тези субсидии, браншът заминава. Просто си заминава тютюнът", смята той.

Сюлейман Мустафа има роднини в Никозия, които за килограм тютюн там получават 18 лева. Вземат и допълнителна субсидия от 2 евро. А в България, със същия поминък, семейството му агонизира. „Жена ми не работи, дъщеря ми не работи, имам зет - тук, там в строителството един-два дена - и гледаме само от тютюна. Ще протестираме - не само аз, много хора питат за датата", описва ситуацията тютюнопроизводителят.

Тютюнопроизводителите от Добруджа ще настояват в сряда да получат отговори - защо продукцията им не е защитена с евросубсидии и кой носи отговорността.

На фона на тези събития и пчеларите също се подготвят за протести. След няколкото поредни дни недоволство от страна на зеленчукопроизводителите и обявените намерения на тютюнопроизводители да протестират, пчеларите също се обявиха срещу ниските изкупни цени и отказа на Евросъюза да се договорят по-изгодни субсидии, коментира bTV.

Собствениците на кошери алармират още, че за тази година популацията на пчелните семейства е на критично ниво. Ниската изкупната цена на меда също е една от причините много от пчеларите да се откажат от това занимание.

Пчеларите готвят протести пред министерството на земеделието. Не изключват недоволството им да се пренесе и пред сградата на Европейската комисия. Причината е отказа на евросъюза да приеме единно плащане на пчелните семейства.

„Това води до доста въпроси за оцеляването на пчеларството не само в България, но и в целия Европейски съюз и за поминъка на доста колеги”, коментира Елена Стоилова, председател на общинско пчеларско дружество в Търговище.

Прогнозите за бранша са песимистични. Не са малко пчеларите, които не са извадили никакви количества мед.