Kалендар

Април 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

МЗХ: Г-н Борисов е подкрепил намаляването на средствата за развитието на селските райони

05.07.13 | Новини

Във връзка със становище на г-н Бойко Борисов, изказано пред информационна агенция „Фокус“ припомняме, че размерът на финансирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020г. е част от приетата на 7-8 февруари 2013 г. от министър-председателите на държавите-членки Многогодишна финансова рамка. Това съобщава пресслужбата на МЗХ.

Припомняме ви, че думите на Борисов в интервю за Агенция „Фокус“ – при разговорите през зимата за договарянето за средствата за следващия програмен период България беше една от малкото държави, които получиха, въпреки лошото си усвояване на евросредства в предишните години, повече пари, отколкото предишния период. „Сега, когато виждат нестабилната политическа обстановка, неумението да се управлява, изцяло роднинските назначения и назначенията на приятелски кръгове в това правителство, един по един, за съжаление, траншовете към България ще спрат. За съжаление, след това и ние няма да можем да възстановим тези пари; те са безвъзвратно изгубени за българския народ”, каза Бойко Борисов.

На заседанието на Европейския съвет, по време на което правителствените ръководители определиха средствата за следващите 7 години по политики, включително и за директни плащания, мерки за пазарна подкрепа и за развитие на селските райони, България бе представлявана именно от премиера Бойко Борисов, твърдят от Министерството.

В това си качество той е дискутирал и подкрепил намаляването на средствата за ОСП и най-вече за политиката за развитие на селските райони. Държавните глави се съгласиха да намалят средства за целия ЕС с 11,3%. По този начин г-н Борисов е ощетил българските земеделски стопани със стотици милиони евро.

Нещо повече, още по време на срещата на върха на 7-8 февруари 2013 г., министър-председателите на държавите членки са били индивидуално информирани за разпределението на средствата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., включително и по отделни държави.

Държим да подчертаем, че определянето на финансовия ресурс за ОСП не е в правомощията на министрите на земеделието, а средствата бяха договорени от министър-председателите като част от дебата по 7 годишната финансова рамка на Европейския съюз.

В заключение МЗХ информира за пореден път, че в рамките на преговорите по бъдещата ОСП, на заседанията на Съвета на министрите на земеделието /включително в Люксембург 24-25 юни 2013 г./, въпросите свързани с финансирането не бяха допуснати за обсъждане с аргумента, че вече са договорени на по-високо ниво – правителствени ръководители по време на Европейския съвет на 7 и 8 февруари 2013 г.

Колкото до 2,5 млрд. лв., за които говори г-н Борисов, трябва да припомним, че те са договорени още при присъединяването на България към Европейския съюз.

На настоящия етап усилията на МЗХ са насочени към осигуряване на най-рационално използване на вече договорените средства за бъдещата ОСП и чрез определените от министрите на земеделието инструменти на политиката да се постигне максимален ефект за устойчиво развитие на земеделието в България, повишаване на неговата конкурентоспособност и балансирано развитие на селските райони.

От своя страна г-н Борисов твърди, че като министър-председател е договорил повече пари за българското земеделие.

„Категорично не отговарят на истината твърденията, че съм гласувал орязване на средства за селските райони. Подобна груба и нагла лъжа разкрива само и единствено неспособността на тези хора да управляват както сектора земеделие, така и цяла България. Припомням на сегашния състав на земеделското министерство и на правителството, че на Европейския съвет на 7 и 8 февруари 2013 г. в Брюксел беше решено, че въпреки намаляването на общия бюджет на Европейския съюз спрямо периода 2007-2013 г., България ще получава повече средства в следващия програмен период. В резултат на това страната ни стана най-големият нетен бенефициент сред държавите от Европейския съюз, като процент от Брутния национален доход, с нетен баланс около 4%. В периода до 2020 г. България ще разполага с над 15,2 млрд. евро по линия на еврофондовете. Нетният приход (след приспадане на вноската, която правим в бюджета на ЕС) е 12 млрд. евро. От тях 7 млрд. евро ще са от Кохезионния и структурните фондове при 6,85 млрд. евро за 2007-2013 г. и 7,5 млрд. евро – за директни плащания и развитие на селските райони. Това е с близо 2 млрд. евро повече от средствата, с които разполагаха в предишния програмен период българските земеделски производители.

Освен това потвърждение на думите и позицията ми са и официалните заключенията на Европейския съвет от 7 и 8 февруари 2013 г. по темата с Многогодишната финансов рамка за следващия програмен период. В тях е записано, че „помощта за развитие на селските райони ще се разпределя между държавите-членки въз основа на обективни критерии и минали резултати. Общата сума за подпомагане на развитието на селските райони ще бъде 84,936 млрд. евро. Годишната разбивка ще бъде определена от Европейския парламент и Съвета“.