Kалендар

Април 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Явор Гечев: В края на месеца ще се разбере дали ще продължат проверките на вносните плодове и зеленчуци

04.07.13 | Новини

В края на месеца ще стане ясно дали ще продължат проверките на вносните плодове и зеленчуци по границите. Към момента проверките за нерегламентиран внос и занижени фактурни стойности са временна мярка и предстои резултатите да бъдат обобщени. Това каза за Радио „Фокус” зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. По думите му този проблем трябва да бъде решен окончателно, като законът също позволява да бъде спрян внос на некачествени плодове и зеленчуци.

„Ако продукцията не отговаря на зададените стандарти, например има остатъци от пестициди или други химикали, които противоречат на българското законодателство, тя може да бъде спряна и да не стигне до пазарите”, каза той. „Взети са много проби, които допълнително се изследват. Акцията не приключва само със спирането на място за проверка, но продължава с изследвания на проби. В момента се изследват проби, взети от плодове и зеленчуци, изискват се допълнителни документи. Там, където не могат да бъдат представени, съответно се налагат санкции”, каза още зам.-министърът.

Гечев обясни, че проверките се извършват комплексно от няколко институции поради специфичните цели на проверките – БАБХ, НАП, Агенция „Митници”. Зам.-министърът на земеделието подчерта, че решенията на проблемите в сектора трябва да се решават с участието на бранша, на редовни срещи. Такава среща предстои днес със зеленчукопроизводители от Петрич и региона. Гечев каза още, че европейските субсидии за българските производители биха могли да се изравнят с тези на другите страни в ЕС, но завишаването става стъпаловидно и е възможно изравняването да стане до 2015 година.