Kалендар

Април 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

България трябва да започне да изпълнява европейските директиви за организация на пазара на пресни плодове и зеленчуци

02.07.13 | Новини

България трябва незабавно да започне да изпълнява европейските директиви и по-точно Закона за организация на пазара на пресни плодове и зеленчуци. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България, по отношение на протестите на земеделските производители срещу ниските цени на продукцията и отворения пазар.

По думите на Трифонов – ако законът започне да се изпълнява, ситуацията ще стане като тази в Гърция, където нито един български производител не е отишъл свободно да продава стоката си. „Искам да попитам тези, които определят пазарните правила и заявяват, че има свободна пазарна икономика, да отидат в свободната пазарна икономика на Гърция или пък в Измир и да продадат един тон български краставици. Нека да отидат и ще разберат за каква свободна икономика става на въпрос или става дума по-скоро за строго организиран пазар”, отбеляза Трифонов. Той даде пример и със съседна Сърбия, където за продажбата на земеделска продукция са необходими поне 11 разрешителни.

„Много пъти съм казвал на колегите от земеделското министерство – „Товарим един микробус с краставици, отиваме на пазара в Солун и искам да ги продадете.” Те ще видят сами дали ще могат да отворят дори вратите на микробуса”, посочи още председателят на съюза на градинарите и подчерта, че „на нашите пазари обаче всеки влиза, отваря вратите на микробуса и започва да продава каквото си иска”. Като друг проблем пред родните производители Трифонов посочи това, че никой не следи за качеството на продаваната вносна продукция, при която доматите издържат по 25 дена. „Никой не се сеща и за минималните входни цени, които са задължителни и в целия Европейски съюз ги има. Само ние разбираме, че това са цените, по които се угнетява. Да, ама не!”, коментира още Слави Трифонов и обясни, че тези входни цени гарантират качество на продуктите.