Kалендар

февруари 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

България и Франция единни за повишаване на бюджета и обхвата на обвързаната с производството подкрепа в новата рамка на ЕС

25.06.13 | Новини

България и Франция настояват за повишаване на бюджета и обхвата за обвързаната с производството подкрепа, която може да бъде насочена към специфични сектори и земеделски производства. „За нас това е много важно, защото ще подпомогне развитието на зеленчукопроизводстото, животновьдството и други приоритетни за бьлгарските земеделски производители сектори”, каза министър Греков на среща с министъра на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите Стефан льо Фол, която се проведе в Постоянното представителство на България в рамките на Съвета на министрите по земеделие на ЕС в Люксембург.

„Тази среща е важна за нас, защото селското стопанство на двете страни е сходно и искаме да работим в една посока”, каза министьр Греков по време на първата си знакова среща с френския си колега. „Имаме еднакви позиции по отношение на обвързаната с производството подкрепа, но следва да се стигне до компромис най-вероятно в рамките на 13 % плюс 2 % за протеинови култури”, каза френският министьр.

В рамките на двустранното сътрудничество министър Греков очерта своите приоритети, сред които са обединяването на земеделските производители в организации, структурирането на браншовите организации у нас, работата в аграрната наука, образованието и иновациите. „Искам да възстановя веригата образование - квалификация - заетост в земеделието”, каза министър Греков. Френският министър изрази пълно съгласие с приоритета на българския си колега за възстановяване на връзката между образование , квалификация и заетост, защото това е пътя за развитие на селското стопанство. Той предложи подкрепа на политическо и експертно ниво за реализиране на приоритетите ни, чрез изпращане на френски експерти по съответните сектори.

Министърът на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитьр Греков покани министър Стефан льо Фол на визита в България през юли.