Kалендар

януари 2021
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Мария Габриел се срещна с кметове на планински общини в България

24.06.13 | Новини

Кметове на планински общини в България бяха на посещение в Брюксел по повод четвъртата церемония на Конвента за кметовете*. В програмата на кметовете на общините Банско, Неделино, Петрич, Чепеларе, Лъки и представителите на Асоциацията за развитие на планинските райони бе организирана среща с българския евродепутат Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП).

По време на срещата в Европейския парламент бяха обсъдени предизвикателствата, пред които са изправени планинските общини в България и възможностите за тяхното преодоляване. Освен енергийната ефективност, по която работят, кметовете подчертаха необходимостта от намирането на механизми за стимулиране на тези райони в областта на инфраструктурата, образованието, здравеопазването и екологията. Основната цел на тези мерки са преодоляване на негативните демографски тенденции, развитието на човешките ресурси и увеличаване на инвестициите от страна на бизнеса.

От последвалата дискусия стана ясно, че на национално ниво е необходимо да се обърне по-голямо внимание на тези региони и да се използват добри европейски практики, наложени в страни като Италия, Австрия и Швейцария.

Евродепутатът Мария Габриел посочи, че планинските и полупланински региони намират голяма подкрепа при реформата на Общата селскостопанска политика и често са обект на дискусия в Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП. "Необходима е по-голяма гласност относно нуждите на планинските общини и общ ангажимент за съвместни действия за насочване на вниманието на обществеността към тази важна тема. Днешната среща е първа стъпка в тази посока", заяви българският евродепутат.