Kалендар

юли 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

ОЛАФ продължава да разследва обществената поръчка за популяризиране на ПРСР в социалните мрежи

24.06.13 | Новини

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) продължава да разследва скандалната обществена поръчка за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във „Фейсбук“ и „Туитър“, както и скоростното забогатяване на нейните бенефициенти. Това става ясно от отговор на ОЛАФ до „Сега“. „През 2012 г. ОЛАФ започна разследване във връзка с твърдения за нередности при ПРСР. Това разследване към момента е активно, но на този етап не могат да се правят изводи“, пише в отговора, коментира в. „Сега“.

Софийската градска прокуратура прекрати наскоро работата си по този казус, тъй като липсвали достатъчно доказателства за извършено престъпление. Обект на проверката бяха Кристина Спасова (25 г.) и Лора Димитрова (24 г.), бивши служителки в агенцията по безопасност на храните и пиарки на тогавашния министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. С фирмата си „Кей Ем Ком“ те спечелиха миналата година обществена поръчка за 50 хил. лв., за да създадат профили на ПРСР в социалните мрежи. Скандалът избухна миналия август, когато стана ясно, че дружеството им е учредено с капитал 2 лв. само три месеца преди подписването на договора с министерството на земеделието, а за по-малко от година Спасова купува офиси, имоти и дялове в компании и става крупен арендатор на земи, без да тегли банков кредит.

За разследването на ОЛАФ се разбра в началото на тази година. Първоначално Найденов отричаше да има подобно нещо, но после все пак призна. Той обаче се измъкна с уговорката, че европейската служба не разследва лично него, а министерството му. След като обществената поръчка стана публично известна, прокуратурата се самосезира по случая. Тя обаче чака 9 месеца Националната агенция по приходите (НАП) да провери имущественото състояние на Спасова и Димитрова. Резултатът беше, „че няма документално необосновани сделки“. На това основание прокуратурата обяви, че няма достатъчно данни за извършено престъпление и отказа да разследва.